Co je pleťový krém a jak ho vybrat?

Kdo by nechtěl mít krásnou a bezchybnou pleť? Správná životospráva, vyvážený jídelníček a dostatečný pitný režim však nejsou vše. Pokud pleti nedopřejeme správnou péči, nikdy se nám zdravým vzhledem neodmění.

Pleťový krém je nepostradatelnou součástí každodenní péče o pleť, která pomáhá udržet pokožku hydratovanou, chráněnou a zdravou. Na trhu existuje široká škála pleťových krémů, a proto je důležité vědět, jaký krém je pro vaši pleť ten správný. V tomto článku si přiblížíme, co je pleťový krém, jak se liší od mastí, rozdíl mezi nočním a denním krémem, typy pleťových krémů podle typu pleti a další užitečné informace pro správný výběr.

Pleťový krém

Pleťový krém je kosmetický produkt, který slouží k hydrataci, ochraně a výživě pokožky. Jeho účinné složky, jako jsou hydratační látky, antioxidanty, vitamíny a UV filtry, pomáhají udržovat rovnováhu vlhkosti, chránit před volnými radikály a posilovat ochrannou bariéru pokožky.

Přečtěte si také: 7 tipů, jak efektivně pečovat o mastnou pleť

Mast nebo krém? Rozdíl je podstatný

Masti a krémy jsou hydratační produkty, ale jejich složení a účinky se liší. Masti jsou bohatší a mají hutnější texturu, díky čemuž jsou ideální volbou pro suchou až velmi suchou pleť. Naopak krémy mají texturu lehčí, rychle se vstřebávají a jsou vhodné pro běžné použití i pro všechny typy pleti.

Noční a denní péče

Noční krém je navržen tak, aby poskytoval intenzivní hydrataci a regeneraci pleti během spánku. Jeho složení je často bohatší na regenerační látky, jako jsou retinol, kolagen nebo vitamíny. Naopak denní krém je lehčí a často obsahuje SPF, aby chránil pokožku před škodlivými UV paprsky a dalšími vnějšími faktory.

Nezapomeňte: SPF ochranu používejte po celý rok. Předejdete tak vzniku pigmentových skvrn a vrásek.

Typy pleťových krémů podle typu pleti

  • Pro suchou pleť: Vyberte krém s hluboce hydratačními složkami, jako je hyaluronová kyselina, oleje nebo ceramidy, které pomáhají obnovovat lipidovou bariéru pokožky a udržují v ní vlhkost.
  • Pro mastnou pleť: Zvolte lehčí, nekomedogenní krémy s matujícími složkami, jako je kyselina salicylová nebo čajovníkový olej. Pomáhají regulovat nadměrný lesk a zabraňují tvorbě akné.
  • Pro citlivou pleť: Sáhněte po hypoalergenních krémech s jemnými složkami a bez parfémů či alkoholu. Minimalizujete tak riziko podráždění.
  • Pro smíšenou pleť: Volte krémy určené speciálně pro smíšenou pleť, které poskytují vyváženou hydrataci a regulují nadměrný lesk v t-zóně.

Jak vybrat ten nejvhodnější pleťový krém?

Stojíte u regálu a nevíte, který krém z té obrovské nabídky pro vás bude ten pravý? Existuje několik faktorů, které je třeba zvážit. Podívejme se na některé tipy, které vám pomohou najít ten nejvhodnější produkt pro vaši pleť:

Zohledněte typ vaší pleti: Je důležité vybrat krém, který odpovídá potřebám vašeho typu pleti. Pokud máte suchou pleť, hledejte krémy s hydratačními složkami. Pro mastnou pleť s tendencí k akné volte nekomedogenní produkty, které neucpávají póry a regulují nadměrný lesk.

Individuální potřeby pokožky: Každá pleť je jiná, a proto je důležité brát v úvahu její individuální potřeby. Pokud máte citlivou pokožku, vyhledejte krémy s jemnými, hypoalergenními složkami, které minimalizují riziko podráždění. Pro pleť s příznaky stárnutí vyhledejte produkty obsahující retinol, vitamín C nebo peptidy, které pomáhají redukovat vrásky a zlepšovat texturu pleti.

Aktuální stav pleti: Vzhled pokožky můžou ovlivňovat různé faktory, jako jsou změny počasí, stres nebo hormonální nerovnováha. Sledujte stav své pleti a vybírejte produkty podle jejích aktuálních potřeb. Pokud máte pocit, že je vaše pleť v poslední době suchá nebo podrážděná, vyhledejte hydratační a uklidňující krémy.

Konzultace s dermatologem: Pokud máte specifické problémy s pletí nebo nejste si jisti, jaký krém by byl pro vás ten nejlepší, neváhejte se poradit s dermatologem.

Pamatujte, že každodenní péče o pleť s kvalitním pleťovými produkty může s vaší pletí udělat zázraky. Proto výběr nikdy nepodceňujte.

 

Zpět do obchodu

Sdílejte s námi Vaši zkušenost