7 tipů, jak efektivně pečovat o mastnou pleť

Trápí vás neustále se lesklé čelo a nos, nedokonalosti pleti a neustále se mastící pleť? Nezoufejte. Mastná pleť je běžným problémem mnoha lidí a může být způsobena různými faktory. Od genetiky, přes hormonální změny a špatné stravování až po vystavení pravidelnému stresu.  

 

Přečtěte si také: Vyhrajte jednou provždy nad akné

 

Pro mnohé je výzvou najít správnou péči, která udrží jejich pleť čistou a zářivou. Ale nebojte se, existuje několik osvědčených tipů, jak správně pečovat o mastnou pleť a dosáhnout tak zdravého a vytouženého vzhledu.

 

  1. Čistěte

I přes to, že je to pro mnohé z nás to nejtěžší, správná čistící rutina je klíčem k úspěchu. Obecně je doporučeno čistit pleť dvakrát denně – ráno a večer. Spojte si tuto rutinu například s čištěním zubů, aby vám to přišlo přirozené a nezapomínaly jste na to. Vyberte produkty, které jsou speciálně určené přímo pro mastnou pleť. V ideálním případě obsahují složky jako je kyselina salicylová nebo Tea Tree olej. Tyto složky pomáhají odstranit nadbytečný maz a nečistoty a zároveň pleť vysuší.

  1. Peelingujte

Peeling je dalším efektivním krokem v péči o mastnou pleť. Pomáhá odstraňovat odumřelé buňky a zabraňuje ucpávání pórů. Používejte velmi jemné peelingové přípravky s obsahem kyseliny salicylové alespoň dvakrát týdně.

  1. Tonizujte

Tonikum je „must have“ v péči o mastnou pleť. Pomáhá uzavřít póry a vyrovnávat pH hodnotu pleti. Když už si dáte práci s čištěním pleti, byla by škoda to pokazit vynecháním tonika. Zvolte takové, které obsahuje adstringentní, neboli stahující složky. Skvělou službu v tomto směru udělá opět kyselina salicylová nebo hamamelis (Vilín virginský), které pomáhají stahovat póry a regulovat produkci mazu

  1. Hydratujte

I když se to může zdát paradoxní, tak i mastná pleť potřebuje hydrataci. Používejte lehké hydratační krémy, které neucpávají póry a zároveň poskytnou vaší pleti potřebnou hydrataci. Ideální budou produkty na vodní nebo gelové bázi, které se rychle vstřebávají a nezanechávají mastný pocit

  1. Chraňte proti slunečnímu záření

Nikdy nezapomínejte na ochranu proti slunečnímu záření, i když máte mastnou pleť. To by se mělo gravírovat do každého koupelnového zrcadla. Opět volte krém, který neucpává póry a má vysoký faktor SPF, který chrání pleť před škodlivými UV paprsky. 

  1. Vyhněte se dotýkání obličeje

Nebo se o to alespoň pokuste a co nejvíce dotek eliminujte. Častým dotýkáním se obličeje můžete přenášet nečistoty z rukou na pleť, což může způsobit zhoršení stavu vaší pleti a vznik akné. Zvlášť, když je k tomu vaše pokožka více náchylná. Pokud o sobě víte, že se obličeje dotýkáte často a nepodaří se vám tento zlozvyk odbourat, pokuste se alespoň pravidelně mýt ruce, ať je přenos nečistot omezen na minimum. 

  1. Zdravá strava a životní styl

Neméně důležitou roli hraje v péči o pleť i strava a životní styl. Snažte se o vyváženou stravu bohatou na čerstvé ovoce a zeleninu, omezte konzumaci rafinovaných cukrů a tuků, pijte dostatek vody a vyhýbejte se stresu. Což se snáz říká, než dělá, ale minimálně se o to pokuste ☺. Zdravý životní styl vám pomůže zlepšit celkový stav pleti a cítit se celkově lépe

Pečovat o mastnou pleť může být náročné, ale s pravidelnou a správnou péčí je možné dosáhnout zdravého vzhledu pleti. Dodržování správné čistící rutiny, používání vhodných produktů a správná výživa jsou základní kroky k dosažení úspěchu v péči o mastnou pleť. 

Zpět do obchodu

Sdílejte s námi Vaši zkušenost