Jak na lupénku? Žijte zdravě a vyhýbejte se stresu

Znáte psoriázu? Máte ve svém okolí někoho, kdo tímto onemocněním trpí? Psoriáza neboli lupénka je systémové onemocnění, které postihuje nejenom kůži, ale rozšířit se může i na další orgány. Je podmíněna dědičně, takže na její rozvoj máme jen minimální vliv. Můžeme však zmírnit její projevy.

Jak poznat, že právě vy trpíte lupénkou

Lupénka se projevuje především v podobě červených, šupinatých ložisek na kůži, které mohou být velmi svědivé a bolestivé. Při škrábání může postupně docházet k tečkovitému krvácení. Nicméně nemoc nepostihuje pouze kůži. Změny jsou patrné i na nehtech, které mohou být nepravidelného tvaru a mít žlutohnědé zabarvení.

Chronická, akutní nebo postihující klouby

Forem, ve kterých se toto onemocnění může vyskytovat, je hned několik.

Tou nejčastější je tzv. chronická stacionární psoriáza. Překvapit vás může z ničeho nic nebo také vznikat přechodem z předešlé akutní formy. Svědivá ložiska se vyskytují především na loktech, kolenou a většině míst, která jsou více mechanicky namáhána. Neobvyklé nejsou ani fáze zlepšení, kdy můžete nabýt dojmu, že onemocnění odeznívá. V zápětí se však vrátí v plné síle.

akutní formou se můžeme nejčastěji setkat u dětí a mladých osob. V těchto případech může lupénce předcházet angína nebo viróza, která oslabuje imunitu.

Další a neméně závažnou formou je tzv. psoriatická artritida. Jedná se v podstatě o chronický zánět, který postihuje buď jeden nebo více kloubů v těle.  Následkem může být jeho deformace, která může vyústit až ve ztrátu funkce. Klouby, které jsou onemocněním postiženy jsou oteklé a zarudlé.

Jak pečovat o postiženou pokožku?

Mimo užívání lékařem předepsaných léků lze zařadit i používání podpůrných přípravků ve formě krémů, mastí nebo gelů. Nemají léčivé účinky, ale pokožku promašťují a zvláčňují, což může ulevit od svědění a dalších nepříjemných příznaků tohoto onemocnění.

Přemýšlejte také o zařazení olejů do vaší každodenní péče. Využít můžete kosmetiku s obsahem olivového, konopného nebo parafínového oleje.

(Zdroj: https://euc.cz/clanky-a-novinky/clanky/lupenka-vznik-priznaky-a-lecba/)

Lignohumát draselný

Že jste o něm nikdy neslyšeli? Možná vám napoví, že se řadí do skupiny látek, které se označují jako humáty. Slouží jako zdroj antioxidantů, enzymů nebo aminokyselin. Za zmínku stojí jejich schopnost odvádět z těla toxické látky a plísně. Mimo to také pozitivně působí na činnost střev a metabolismus.

Setkat se s nimi však můžete i v přípravcích určených pro péči o pokožku trpící právě zmíněnou lupénkou. Pokud vás trápí výskyt lupénky na obličeji nebo krku, vyzkoušejte náš pleťový krém, který díky svému složení pokožku zklidňuje a hydratuje. Lupénku vám nevyléčí, ale může vám pomoci zmírnit její nepříjemné projevy.

(Zdroj: https://www.superpotraviny-naturalis.cz/cs/magazin/inspirace/605-lignohumat-draselny)

Co vy a lupénka? Máte s ní zkušenost? Podělte se s námi, co pomohlo v boji s tímto onemocněním právě vám

Ačkoli život s lupénkou může být náročný, není důvod rezignovat. S vhodnou léčbou, životním stylem a podporou okolí je možné vést plnohodnotný a naplňující život, i přes výzvy, které lupénka přináší.

Zpět do obchodu

Sdílejte s námi Vaši zkušenost